2017. feb 04.

Miért nem előzi meg a légzésfigyelő a bölcsőhalált? Mit lehet tenni?

írta: saveyourself
Miért nem előzi meg a légzésfigyelő a bölcsőhalált? Mit lehet tenni?

Megvannak a maga történeti gyökerei a bölcsőhalál megelőzése és a légzésfigyelő használata közti összefüggésnek. 1972-ben megjelent egy cikk, amely két csecsemő haláláról tudósított. Ezek a gyermekek testvérek voltak, és nem sokkal a kórházból való hazabocsájtást követően légzésleállás következett be náluk. Ebben a cikkben vetették fel, hogy a légzéskimaradás (apnoe) a bölcsőhalál vagy SIDS (sudden infant death syndrome) előjele lenne. 

Az azóta eltelt évtizedek alatt számos vizsgálat történt, aminek célja a légzéskimaradás és a bölcsőhalál közti összefüggés kimutatása volt. Kíváncsiak voltak, hogy a légzésfigyelő használata csökkenti-e a bölcsőhalál előfordulását - ám minden esetben arra jutottak, hogy nem. Ami nem meglepő, ha tudjuk, hogy két különböző jelenségről van szó.

A légzéskimaradás vagy apnoe, vagy szakszóval legújabban BRUE (brief resolved unexplained event) egy olyan epizódot jelent, melynek során egy egy éves kor alatti gyermeknél minimum 20 másodpercig tartó légzésszünet történik, melyet sápadt vagy lilás bőrszín, csökkent válaszkészség és jelentősen megváltozotott izomtónus kísér ("rongybaba" jelenség). Az ilyen epizód szempontjából nagyobb a kockázat, ha a csecsemő két hónapnál fiatalabb, 32. hét előtt született, egy percnél tovább tartott az esemény és esetleg újraélesztés is szükséges volt, vagy korábban már történt ilyen. Ennek jelzésére alkalmas a légzésfigyelő (apnoe alarm). Az apnoe nem jelent fokozott kockázatot a bölcsőhalál előfordulása szempontjából. Jellemző módon inkább koraszülötteknél, és a baba első két hónapjában jelentkezik. 

A bölcsőhalál jellemzően inkább későbbi életkorban történik. Ha van a baba alatt apnoe alarm, jelez, de akkor már sajnos általában késő. Természetesen ebben az esetben is, mint ahogyan az előzőben is, ha a gyermek nem reagál, tónustalan "rongybaba" és furcsa a bőrszíne, azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést és mentőt kell hívni. Mindez meglehetősen ijesztően hangzik, azonban rengeteg dolog van, amit meg lehet tenni mindazért, hogy csökkentsük a bölcsőhalál kockázatát.

Általában javasolják, hogy jobb a gyermeket háton, vagy oldalt fektetve altatni. Jó ha inkább keményebb és nem süppedős szivacson fekszik. Legyen feszes a lepedője, nem kell az ágyába puha játék vagy extra takaró és párna. Általában semmi ne legyen ott, ami az arca elé tud tömődni, megakadályozva ezzel a légzését. A dohányzást kerülni kell mind terhesség alatt, mind a gyermek otthonában. Nem szabad a baba szobáját túlmelegíteni vagy őt magát túlöltöztetni. Nem javasolt a csecsemővel egy ágyban aludni, mert ott is könnyebben kerül valami az arca elé. Jó hatású a szoptatás és érdemes beadni a védőoltásokat. Mézet nem előnyös adni egy éves kor alatt. 

És legfontosabb természetesen, hogy tisztában legyünk a csecsemő újraélesztés módszereivel. Több fizetős tanfolyam is van, ahol a szülőket oktatják (Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat, I. Számú Gyermekgyógyászati Klinika, Léghajó Alapítvány), illetve lehetőség van ingyenes tanfolyamra városszerte az újraélesztés világnapján október 16-án. 

Szólj hozzá